ZO ZET JE JOUW VACATURE IN DE PICTURE!

Tip 1: online leesgedrag

Wie denkt dat een sollicitant de volledige vacature van A tot Z leest, heeft het bij het verkeerde eind. Elke online bezoeker scant als het ware je vacaturetekst. Het is dus niet onbelangrijk waar welke tekst komt:

  • Plaats de belangrijkste informatie bovenaan, want na enkele seconden beslist de kandidaat of hij al dan niet verder zal lezen.

  • Vermijd ellenlange zinnen en wees kort en bondig.

  • Maak je tekst overzichtelijk door het gebruik van tussentitels en alinea’s, benadruk belangrijke begrippen in het vet, gebruik bullet points …

Tip 2: ken je doelgroep

Het is belangrijk om te weten wat jouw doelgroep bezighoudt, wat hen stimuleert. Zijn dat flexibele werktijden, een bonussysteem of doorgroeimogelijkheden? Praat met iemand die de functie uitoefent waarvoor je een vacature moet schrijven. Bevraag wat hij of zij belangrijk vindt en verwerk deze informatie in een aantal hoofdpunten.

 

Tip 3: bouw je vacature logisch op

Elke vacature heeft een bepaalde opbouw die je best respecteert. Aangezien de belangrijkste informatie beter bovenaan komt, ziet de opbouw van een standaard vacature er als volgt uit:

  • Functietitel: wees gerust creatief om de aandacht van je doelgroep te trekken, maar sta ook stil bij hoe mogelijke kandidaten naar deze functie zoeken online. Vind een compromis tussen beiden.

  • Intro: dit is eigenlijk je pitch. Hier prikkel je de kandidaat om verder te lezen. Een tip hier is om een aantal vragen te stellen waar de kandidaat zich meteen door aangetrokken voelt. Een voorbeeld: Ben jij ook zo enthousiast als je een deal verzilvert?

  • Profiel: wie zoek je precies? Hier kan het gebruik van bullet points een leuke afwisseling zijn.

  • Aanbod: wat zal je de nieuwe medewerker bieden? Het loon, opleidingsmogelijkheden, doorgroeipaden … zijn klassieke zaken die in dit onderdeel van je vacature aan bod kunnen komen. Daarnaast zijn andere troeven zoals de nabijheid van een station, bushalte, ... zeker waard om te vermelden.

  • Over ons: omschrijf het bedrijf en het team waarin de kandidaat terechtkomt.

  • Call-to-action: beschrijf kort en bondig de sollicitatieprocedure. Hoe en met wie kunnen kandidaten contact opnemen?

Tip 4: doe aan storytelling

Vertel aan je toekomstige medewerker hoe een dag er binnen jouw bedrijf uitziet. Kies niet voor een lijst met opgesomde taken, maar creëer een duidelijk beeld van hoe een doorsnee dag verloopt door dit verhalend te vertellen.

 

Tip 5: maak je vacature persoonlijk

Spreek de kandidaat rechtstreeks aan. Vermijd formuleringen als ‘de kandidaat die we zoeken heeft een bachelordiploma op zak’. Schrijf liever: ‘je bent in het bezit van een bachelordiploma’. Ook termen als ‘u’ en ‘uw’ maken de vacaturen meteen een stuk afstandelijker. Wees persoonlijk en connecteer met de kandidaat.

Je denkt misschien dat een goeie vacature schrijven gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Inderdaad, het vraagt de nodige voorbereidingstijd, maar oefening baart kunst!  

Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op via vraaghet@mens.be.