WOON-WERKVERKEER: DE UITDAGING VAN DE TOEKOMST

De ‘filefuif’ van Studio Brussel mag dan nog zo leuk zijn, aangenaam is dat drukke verkeer nooit. Sterker nog, voor bedrijven leidt het vaak tot heel wat tijdverlies. Zelf verlies ik drie dagen per week minstens twee uur in de auto, maar probeer die tijd wel nuttig in te vullen door allerlei calls te doen, handsfree uiteraard.

Mogelijke oplossingen om tijdverlies te voorkomen

De meest voor de hand liggende optie is het openbaar vervoer. Wanneer je in een grootstad werkt, ben je er vaak sneller door de trein te nemen dan de snelwegen te trotseren tijdens de ochtendspits. Bovendien is het op de trein mogelijk om je werkdag al te starten via je laptop of gsm.

Helaas is niet elke locatie eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. De trein of de bus zijn dus niet voor iedereen geschikt. Dan maar carpoolen? Ook dat heeft zijn voor- en nadelen. Ja, het is kostenefficiënt en het gezelschap kan fijn zijn, maar het biedt collega’s die samen uit en samen thuis moeten zijn, een pak minder flexibiliteit.

Moeten we allemaal dicht bij huis gaan werken?

We staan alsmaar langer in de file en steeds vaker wordt de auto om milieuredenen afgeraden. Alleen is het in tijden van de war for talent heel moeilijk om de geschikte werknemers of jobs te vinden. Als we gezamenlijk zouden beslissen dat we ons niet langer willen verplaatsen voor onze job, dan maakt dit onze zoektocht wel extra uitdagend.

Het is misschien een optie om de verplaatsing niet alleen efficiënter te maken, maar volledig weg te nemen? Als je als werkgever de impact van files wil verminderen, probeer dan waar mogelijk te vergaderen via conference calls en online opleidingen aan te bieden aan je werknemers. Denk ook aan andere video content, online platformen … Heel wat zaken kunnen tegenwoordig digitaal beheerd worden. En misschien is home office een optie? Het is bewezen dat thuiswerk een aantal voordelen biedt zoals een hogere productiviteit, een betere concentratie en een betere work-life balance. Als woon-werkverkeer voor jouw organisatie een groot probleem is, dan kan dit wel eens een goeie oplossing voor je zijn!

Een goed gesprek hierover voeren? Mail vrijblijvend naar vraaghet@mens.be.