WANNEER IS HET TIJD VOOR EEN NIEUWE JOB?

Wanneer je met trots je diploma in ontvangst neemt na jarenlang zwoegen op de schoolbanken, is het volgende doel zeer duidelijk: je wil zo snel mogelijk een job vinden, en bij voorkeur de job van je leven. Vroeger was dit vaak letterlijk ‘de job voor je hele leven’. Tegenwoordig ben je de vreemde eend in de bijt als je je hele carrière voor dezelfde werkgever blijft werken. Zeker de jongere generaties hebben verschillende jobs tijdens hun carrière. Soms worden ze gedwongen om op zoek te gaan naar iets anders door bijvoorbeeld een reorganisatie of het coronavirus, maar vaak kiezen ze ook zelf bewust voor een nieuwe uitdaging. Wanneer is het dan tijd voor een nieuwe job?

Hoe gelukkig word je van je huidige job?

Wanneer je jezelf elke ochtend naar het werk moet slepen, ook al ben je een ochtendmens, en je de uren zit af te tellen, dan maakt jouw job je misschien toch niet zo gelukkig. Alles hangt natuurlijk af van wat je zoekt in een goede job. Vind je het voldoende om je job graag te doen zonder meer én tijd te hebben voor al je hobby’s, dan is dat helemaal oké. Wil je jezelf volledig ontplooien en hecht je minder belang aan je vrije tijd omdat je opleidingen wil volgen voor je job? Perfect! Is het een combinatie van deze twee, ook goed! Maak voor jezelf een lijstje van wat je belangrijk vindt en beoordeel zelf of je dit terugvindt bij je huidige werkgever.

Benoem wat je mist in je job 

Komt je lijstje van verwachtingen niet overeen met wat je terugvindt in je huidige job, dan raden we je aan om in gesprek te gaan met je verantwoordelijke. Geef aan wat je mist in je job. Misschien had je verantwoordelijke wel al maanden een functieverschuiving voor jou in gedachten! Merk je dat er totaal geen match is met het bedrijf of zijn er geen andere carrièrepaden mogelijk? Dan moet je het eerder extern gaan zoeken.

Weet je helemaal niet wat je wil gaan doen, maar weet je wel zeker dat er verandering nodig is? Er zijn voldoende organisaties die loopbaanopleiding aanbieden. Geef het een kans en je zal versteld staan hoeveel je over jezelf kan leren.

Help, ik word benaderd door een ander bedrijf!

Het is natuurlijk perfect mogelijk dat je wél gelukkig bent op je werk en niet eens nadenkt over veranderen. Soms kruisen er echter opportuniteiten je pad die je toch doen twijfelen. Zo kan je gecontacteerd worden door een ander bedrijf of een recruiter. Wie een profiel heeft op LinkedIn, heeft het zeker al eens een vacature aangeboden gekregen die je toch even doet nadenken over je huidige job omdat het toch wel een zeer mooi aanbod is. Vaak is dit een taboe en praten we hier niet over met collega’s, maar het komt wel steeds vaker voor.

Een telefoontje kan geen kwaad en je hoeft je geen verrader te voelen als je meer te weten wil komen over deze nieuwe opportuniteit. De uitkomst kan tweeledig zijn: of je gaat op gesprek en beseft dat je het eigenlijk best goed hebt bij je huidige werkgever (en dat het gras niet altijd groener is aan de overkant), of je beseft dat je capaciteiten, waarden en normen ergens anders misschien beter zouden passen. In beide gevallen leer je veel uit zo’n gesprek. Het hoeft in elk geval ook niet als een gebrek aan loyaliteit te worden gezien, want het kan evengoed je trouwheid versterken.

Cultuurmatch is essentieel

Bij MENS geloven we heel sterk in de cultuurmatch tussen bedrijf en werknemer. Waarden, normen, sfeer … Het zijn die aspecten die je dagdagelijkse motivatie bepalen. Daarnaast moet je uiteraard ook geschikt zijn voor de functie zelf, maar zodra de basis goed zit, kan je ook nog veel leren op de werkvloer zelf. Zomaar veranderen voor meer loon of extralegale voordelen raden we niet aan, want dit zal jou niet gelukkig maken op langere termijn.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem een kijkje bij onze vacatures.