HOE VIND IK DE JOB DIE BIJ ME PAST?

Het is tijd voor een nieuwe uitdaging, maar een job vinden die helemaal bij je past is niet altijd even evident. Met onze tips ben je alvast goed vertrokken.

Tip 1: go jobhunting! 

De zoektocht naar een job of functie die echt bij je past, begint bij zelfreflectie. Stel jezelf enkele vragen:

 • Wat doe ik graag?
 • Waar haal ik energie uit?
 • Welke skills of vaardigheden heb ik al?
 • Waar kan mijn opgebouwde ervaring uit mijn voorgaande job, vrije tijd of opleiding een meerwaarde zijn?
 • In welke bedrijfscultuur voel ik me thuis?

Vind je een vacature die jou sterk aanspreekt qua inhoud, kijk dan even de gevraagde compententies na. Je hoeft daarom niet elke vaardigheid te kunnen afvinken. Zie je niet goed het onderscheid tussen de must-haves en de nice-to-haves? Neem dan kort even contact op met het bedrijf. Zeg dat je je aangesproken voelt door de vacature, maar niet alle gevraagde competenties hebt of volledig onder de knie hebt. Vraag of je gezien jouw motivatie en match verder in aanmerking kan komen en of je bepaalde vaardigheden ook on the job kunt leren. Het feit dat je die vraag zelf stelt, toont aan hoe gemotiveerd je bent.

Denk ook out of the box. Een functieomschrijving spreekt je misschien sterk aan, terwijl je nog geen gelijkaardige ervaring hebt. Door de skills die je reeds hebt ontwikkeld in eerdere functies of stages, beschik je over waardevolle vaardigheden die van jou ook een sterke kandidaat kunnen maken!

Tip 2: nail die eerste indruk!

Je hebt de zwaarste taak reeds tot een goed einde gebracht: je weet perfect wat je wil. Tijd dus om te solliciteren op openstaande vacatures of je spontaan voor te stellen bij bedrijven die jou aanspreken.

Ook jij weet hoe belangrijk een eerste indruk is. Een sterke motivatiebrief en aantrekkelijk cv spelen hierbij een belangrijke rol.

Zo maak jij een goede eerste indruk:

 • Zorg ervoor dat je cv up-to-date is.
 • Pas je cv en motivatiebrief telkens aan de job waarvoor je solliciteert aan.
 • Zet relevante ervaringen extra in de verf.
 • Laat belangrijke kernwoorden die in de vacature voorkomen ook terugkeren in je cv of motivatiebrief. De recruiter zal hier zeker door getriggerd worden en zien dat je gemotiveerd bent en de vacature goed hebt gelezen!
 • Zorg dat zowel soft skills, zoals goede onderhandelingsvaardigheden, zorgzaamheid, communicatie, als hard skills (denk aan kennis van Office 365, talenkennis …) op je cv aan bod komen.
 • Kom to the point. Hou je cv dan ook beknopt met de belangrijkste vaardigheden en ervaringen voor die specifieke job.

Tip 3: zorg dat recruiters en bedrijven je kunnen vinden

Het is belangrijk om zelf actief te solliciteren, maar weet dat heel veel recruiters zelf ook online actief zoeken naar geschikte kandidaten. Zo zijn er tal van professionele platformen waarop je kan aangeven dat je openstaat voor nieuwe uitdagingen. Onder meer LinkedIn, Indeed, VDAB of selectiepartners bieden die mogelijkheid aan.

Zorg ervoor dat je profiel op deze kanalen steeds up-to-date is. Kijk na op welke platformen de bedrijven aanwezig zijn waarvoor je graag zou werken of naar het soort vacatures en bepaal dan welke kanalen voor jou het meest geschikt zijn. Vaak zullen deze platformen ook mogelijkheden bieden om je te helpen in je zoektocht. Je ideale job ligt vaak gewoon binnen handbereik!

MENS wenst jou alvast heel veel succes toe in je zoektocht naar de perfecte job. Kijk zeker even naar de vacatures op onze website, misschien hebben wij wel de job van je leven in ons aanbod!