Executive search: hoe vind je de beste persoon voor de job?

Wanneer je een zoekopdracht naar een specifiek profiel start, ga je vanzelfsprekend op zoek naar de perfecte kandidaat voor je vacature. Maar wat als die geschikte kandidaat misschien niet actief op zoek is naar een nieuwe job? Hoe bereik je latent werkzoekend talent? Wij geven je 9 tips om de beste persoon voor de job te vinden door executive search.

Tip 1: Weet welk profiel je zoekt

Het lijkt alsof we hier een open deur mee intrappen, maar het opstellen van een goed functieprofiel is een van de belangrijkste elementen om succesvol te zijn in je zoektocht. Ga in gesprek met verschillende betrokken partijen. Praat niet alleen met de hiring manager, maar ook met collega’s in het team. Op basis van deze gesprekken kun je must haves bepalen en meteen al een lijstje maken van nice to haves. Durf deze must haves ook in vraag te stellen: waarom zoek je een persoon met een bachelordiploma als een collega in dezelfde functie dit niet heeft? Dit zorgt ervoor dat je een realistisch en haalbaar profiel op kunt stellen. 

Tip 2: Kies de juiste titel en trefwoorden

Een eerste stap is nagaan welke functietitel je wilt geven aan deze job. Denk niet alleen na over hoe jij het zou noemen, maar spiek gerust eens bij de buren: kijk welke titels andere bedrijven geven aan dezelfde job. Onderzoek welke zoektermen populair zijn bij werkzoekenden door bijvoorbeeld Google Trends te gebruiken. Buiten de functietitel, is het belangrijk om de juiste trefwoorden te gebruiken. Laat je inspireren door welke vaktermen je collega’s gebruiken op de werkvloer. Wat zijn woorden die zij gebruiken om inhoudelijke zaken te benoemen? Gebruiken ze synoniemen of vertalingen van de trefwoorden die jij zelf bedacht had? Neem ze mee in je zoekopdracht.

Tip 3: Kies het kanaal dat bij je doelgroep past

Je aanpak zal verschillen als je voor een junior profiel iemand zoekt die net van school komt, of als je een senior met 15 jaar werkervaring zoekt. Een schoolverlater is misschien nog niet zo actief op LinkedIn, terwijl een senior met 15 jaar werkervaring het platform misschien wel dagelijks bekijkt. Bedenk dus goed op welke kanalen jouw doelgroep het meest actief is om je zoektocht naar latent werkzoekend talent zo efficiënt mogelijk te maken. Als je doelgroep niet te vinden is op de kanalen voor executive search kun je je tijd en energie beter focussen op alternatieve acties om je doelgroep te bereiken.

Tip 4: Van het ideale profiel naar de beste kandidaat

Sorry om je uit de droom te halen, maar de ideale zoektocht naar executive talent bestaat niet. Je stelt het perfecte profiel op en gaat enthousiast op zoek naar een kandidaat die perfect voldoet aan alle eisen. Om er vervolgens achter te komen dat deze ideale kandidaat misschien helemaal niet bestaat. Het is goed om te starten met het ideale profiel en geleidelijk aan de parameters wat te verruimen. Zo blijven de must haves aanwezig, maar nice to haves kunnen eventueel achterwege gelaten worden. Wat je ook doet, wees creatief in je zoektocht. Draai het proces eens om, start met een breder profiel en ga daarna steeds nauwer selecteren zodat je de perfecte kandidaat eruit kunt destilleren.

Tip 5: Laat je inspireren door je zoekresultaten

In je zoektocht naar een geschikte kandidaat kom je veel verschillende profielen tegen. Sommige daarvan zijn nét niet interessant voor de functie waarvoor je zoekt. Bedenk welke trefwoorden je daarom misschien beter weg kunt laten, zodat je alleen relevante profielen vindt. Tegelijkertijd kun je je laten inspireren door de profielen die je vindt, welke trefwoorden noemen kandidaten die jij weer kunt gebruiken in je volgende zoekopdracht? 

Tip 6: Een persoonlijke benadering

Kandidaten krijgen niet graag een standaardbericht dat naar honderden andere kandidaten wordt verstuurd. De kans is groot dat je daar weinig reacties op zult krijgen. Spreek kandidaten dus persoonlijk aan en leg uit welk element in hun profiel jouw aandacht trekt en waarom dat zo interessant is voor de functie. Vergeet ook niet om een duidelijke call to action in het bericht te zetten, dit verhoogt de kans op een reactie.

Krijg je het antwoord van een kandidaat dat ze geen interesse hebben? Zie dit zeker niet als iets negatiefs. Het is namelijk een bevestiging dat je strategie om kandidaten persoonlijk te benaderen werkt: de kandidaat nam de moeite om op je bericht te antwoorden. En de volgende kandidaat is misschien wél geïnteresseerd.

Tip 7: Stuur eens een reminder

Je hebt vol goede moed kandidaten benaderd die perfect passen bij de functie waarvoor je zoekt. Het probleem is alleen dat ze niet reageren op je bericht. Geef het niet meteen op, geen antwoord betekent niet altijd dat ze geen interesse hebben. Kandidaten die je benadert in een executive search hebben vaak al een drukke baan. Mailtjes en verzoeken worden tussendoor gelezen, misschien wil de kandidaat er wel op terugkomen maar komt het er gewoonweg niet meer van. Door een reminder te sturen word je weer even top of mind voor de kandidaat. Bovendien merkt de kandidaat ook dat je echt geïnteresseerd bent in zijn/haar profiel. 

Tip 8: Wees kritisch

Durf kritisch naar jezelf te kijken en je proces in vraag te stellen. Rapportering helpt om inzicht te krijgen in je zoekopdracht. Door je werk te analyseren kun je je zoektocht verder finetunen en bijsturen. Vraag je bijvoorbeeld af als je weinig reacties krijgt waaraan dit kan liggen: welke elementen spelen een rol? Wat kun je veranderen om meer reacties te krijgen van kandidaten? Vaar niet blind op successen uit het verleden, maar blijf actief zoeken naar mogelijkheden om je zoektocht naar goede kandidaten te verbeteren.

Tip 9: Maar vooral.. Geef niet op.

De perfecte kandidaat voor een functie vind je bijna nooit in één dag, vaak niet eens in een week. Het vinden van executive talent is een proces dat de nodige tijd en moeite vraagt. Dus blijf proberen: spreek kandidaten op verschillende manieren aan en promoot je vacature. Blijf nadenken over je zoekopdrachten en gebruik onze 9 tips voor executive search om te zien wat jij nog kunt verbeteren.

Kun je nog wel wat hulp gebruiken om jouw executive search op punt te stellen? Da’s menselijk.

Wij helpen je graag om de ideale kandidaat te vinden. Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.