5 redenen waarom ervaren collega’s een zegen zijn!

De befaamde Generation Z, wie zijn ze en wat drijft hen? Er verschenen reeds talloze blogs over deze nieuwe generatie, ze werden in allerlei paspoorten gegoten en werkgevers werden gewaarschuwd over hoe ze hun beleid beter zouden aanpassen aan deze opkomende talenten die de arbeidsmarkt zullen betreden. Zoomers, zo worden ze ook wel eens genoemd, zijn opgegroeid in een informatiemaatschappij waar snelle feedback, creativiteit en een grote bedrijfstoewijding essentieel zijn. Wanneer ze echter op de werkvloer terechtkomen, staan ze in nauw contact met collega’s uit andere generaties. Die ‘ervaren rotten’ zijn volledig anders opgevoed en jij als youngster gelooft je ogen niet.  O zo verschillend, maar o zo complementair. Toch? Wij geven jou 5 redenen waarom samenwerken met ervaren collega’s écht een zegen kan zijn.

 

Ze kennen het bedrijf door en door

De ervaren werknemers in jouw team vertoeven misschien al tientallen jaren in het bedrijf waar jij als rookie binnenkomt. Ze hebben hoogstwaarschijnlijk al heel wat meegemaakt en kennen het bedrijf, de job én de collega’s door en door. Geen wonder dat zo’n ervaren medewerker de ideale persoon is om jou wegwijs te maken in de organisatie. Een coach of leermeester nodig? Gevonden!

 

Ze bieden je perspectief en kunnen relativeren 

Ervaren collega’s doorzwommen al heel wat watertjes. Waar jij je vandaag druk om maakt, is voor hen vaak een fait divers. Ze stonden immers al voor hetere vuren. Dergelijke mensen kunnen je een langetermijnvisie en het nodige perspectief bieden zodat jij tot rust kan komen wanneer de stress even hoog oploopt. Hun vermogen om te relativeren helpt jou vooruit.  


Ze houden je met je voetjes op de grond 

Boordevol ambitie stap je het bedrijf binnen en je wil razendsnel carrière maken. Zomaar naar boven klimmen op de ladder lukt je vast niet en dat weten ervaren medewerkers als geen ander. Ze geven je tips en tricks hoe je kan groeien binnen het bedrijf, maar steeds met de spreekwoordelijke spiegel van de realiteit in de hand.

 

Authentieke waarden 

De waarden die ervaren medewerkers uitstralen, zijn nog steeds van essentieel belang. Beleefdheid en respect is immers een deel van hun zijn. In een maatschappij waar alles vluchtig en online plaatsvindt, maken deze waarden je authentiek als persoon. Ze zorgen ervoor dat je de digitale wereld op tijd en stond links laat liggen, zodat je ook intense, echte contacten leert leggen.

 

Offline pauzes 

Een volledige middagpauze op je smartphone doorbrengen? Dat kom je haast niet tegen met een ervaren collega aan tafel. Ze zijn immers opgevoed met spelletjes zoals hinkelen en touwspringen en worden zenuwachtig van het vele getokkel op die smartphones. Ze rakelen met veel plezier oude herinneringen op en leren je allerlei zaken bij. Er ontstaan gesprekken van onschatbare waarde, waardoor jij voor je het weet een uurtje zonder je smartphone hebt doorgebracht. Zalig toch?

 

Een gezonde wisselwerking

Dat deze kraks in hun vak jou enorm veel kunnen bijleren, dat spreekt voor zich. Maar ook jij hebt heel wat in je mars en dat wil je graag delen met deze andere generatie. Je kijkt immers met een kritische blik naar het bedrijfsleven en houdt ervan anderen enthousiast wegwijs te maken in de vele nieuwe technologieën. Kortom, ook jij hebt hen heel wat te bieden. Staar je dus niet blind op de verschillen, maar versterk elkaar!

 

Zoek jij naast een boeiende job ook een antwoord op vragen over je toekomstige werkgever en de samenwerking met de nieuwe collega’s? Dan ben je bij MENS aan het juiste adres. Dankzij onze on-site aanwezigheid kunnen we je een volledige beeld geven over de werkomgeving, de collega’s en uiteraard de jobinhoud.

 

Sollicitatie@mens.be