5 handige tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek

Tip 1: wees voorbereid 

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar een goede voorbereiding is goud waard. Zorg ervoor dat je de website van het bedrijf waar je solliciteert goed hebt bekeken, zodat je weet wat de core business is, wat jouw mogelijke functie zal inhouden en dat je weet waarom je bij het bedrijf wil werken. Spreken de waarden die uit de website blijken je aan? Kan je je vinden in de uitstraling en de cultuur van het bedrijf? Durf hier proactief over te spreken tijdens het gesprek. Zo geef je aan dat je geïnteresseerd bent en dat je de moeite hebt gedaan om je voor te bereiden.

Via uitzendkantoren of rekruteringskantoren weet je niet altijd voor welk bedrijf je solliciteert. Dat is geen probleem! Bereid je dan voor door de vacature goed door te nemen.

Tip 2: kom op tijd 

Nog zo’n logische tip, maar in de realiteit blijkt op tijd komen niet altijd evident. Je gesprekspartner heeft tijd voor jou in zijn agenda gereserveerd. Wees dus respectvol en kom op tijd. File is in België al langer geen ‘onverwachte gebeurtenis’ meer, maar vaak een feit. Hou hier dus op zijn minst een beetje rekening mee. Kom je toch te laat? Bel je gesprekspartner dan zo snel mogelijk en laat weten wanneer je er ongeveer zal zijn.

Tip 3: verzorg jezelf 

Een eerste indruk maak je maar één keer, grijp ze met beide handen. Een kostuum of mantelpakje is helemaal niet nodig, maar draag ook niet de kledij waarmee je thuis in de zetel hangt of mee op het strand loopt. Laat zien dat je moeite hebt gedaan. Kom je net van je huidige werk en draag je je werkkledij, dan benoem je dit gewoon even.

Tip 4: kom alleen 

Niets zo vervelend als een gesprek waarbij een derde partij alsmaar tussenkomt. Jij bent degene die de job wil, je komt ook alleen werken als je de job hebt, dus kom dan ook alleen solliciteren. Vind je geen opvang voor je kinderen? Daar heeft iedereen begrip voor. Laat het even weten en vraag of het gesprek verplaatst kan worden.

Ook huisdieren laat je beter thuis. Die wandeling kan altijd een andere keer. Misschien krijg je meteen een rondleiding in het bedrijf, en dan is het niet zo praktisch als je trouwe viervoeter mee is.

Tip 5: geloof in jezelf

We begrijpen dat solliciteren soms stresserend of demotiverend kan zijn, zeker als je al een aantal keer een negatief antwoord kreeg. Toch mag je niet vergeten dat je wordt uitgenodigd omdat je cv, sollicitatiebrief of telefoontje overtuigend was en het bedrijf je graag wil leren kennen. Kom dus met een positieve ingesteldheid naar het gesprek en blijf erin geloven dat deze job misschien wel eens voor jou zou kunnen zijn.

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Laat het ons hier even weten of bekijk onze vacatures. Weet je niet zo goed waar je precies naar op zoek bent? Kom dan gerust eens langs voor een babbel bij MENS! Mail naar vraaghet@mens.be.