WAAROM JE EEN EXITGESPREK MOET VOEREN

Het is altijd een spijtige zaak als één van je goede medewerkers vertrekt. Vaak nemen emoties zoals frustraties, teleurstelling en soms wel een beetje wrok de bovenhand. Toch is het belangrijk om, vooral in tijden van arbeidsschaarste, de tijd te nemen om met je medewerker in gesprek te gaan.

Sta stil bij jezelf en je bedrijf

Waarom vertrekken je mensen? Waarom geven je medewerkers er na een maand al de brui aan? Het kan interessant zijn om je bedrijfscultuur eens in kaart te brengen en na te gaan of die medewerkers matchen met je bedrijfscultuur. Of verlaten ze je onderneming steeds na een aantal jaar? Sta dan even stil bij de doorgroeipaden in je bedrijf? Zijn die er niet? Hoog tijd dan om dit te introduceren!

Het is erg belangrijk om de reden van vertrek te achterhalen en hier goed over door te vragen. Je zal zien dat je als bedrijf heel wat uit een zo’n exitgesprek kunt halen. Bovendien zorg je er op deze manier voor dat je mensen kunnen vertrekken met een positief gevoel en dat ze ambassadeurs worden van je bedrijf. Je wil immers vermijden dat er een bittere nasmaak ontstaat en dat ze hun kennissen of erger nog, via sociale media, afraden om bij jou te werken of te kopen.

7 tips voor een goed exitgesprek

  • Ga het gesprek op een positieve en open manier aan;

  • Vermijd discussies en stel je niet defensief op;

  • Maak een goede voorbereiding voor jezelf;

  • Stuur eventueel een vragenlijst op voorhand door naar de medewerker;

  • Breek het ijs en creëer een ontspannen sfeer. Ga dan pas verder met je vragen;

  • Blijf doorvragen! Wees niet tevreden met het standaard antwoord ‘ik zocht een nieuwe uitdaging’;

  • Durf uit te spreken dat je het oprecht jammer vindt dat je medewerker vertrekt (als dat althans het geval is!). 

En tot slot, zorg er zeker voor dat het exitgesprek niet het laatste contact is. Neem misschien ook afscheid via sociale media zoals LinkedIn of Facebook en wens je medewerker alle succes toe. Want een wijs man zei me ooit: “het zijn maar de bomen die elkaar niet meer tegenkomen”.

Een goed gesprek hierover voeren? Mail vrijblijvend naar vraaghet@mens.be.