Ontslaan door covid-19, waar begin je?

ontslaggesprek

Je ontslag krijgen als werknemer is niet fijn, maar het als werkgever moeten geven is ook allesbehalve leuk. We horen hoeveel bedrijven in moeilijkheden komen door het coronavirus, overal zijn er besparingen, omzetverlies, digitalisering, tijdelijke werkloosheid … We kunnen er niet onderuit, er zullen ontslagen vallen. Er verschijnt heel wat informatie over de wettelijke voorwaarden om werknemers te ontslaan, en ook werkzoekenden weten ondertussen goed waar ze terechtkunnen. In deze blog willen we echter even stilstaan bij de kant van de werkgevers, want ook voor hen is dit absoluut geen evidente oefening.

Hoe beslis je wie je ontslaat? 

Indien je geen andere keuze hebt en je effectief mensen moet ontslaan, dan is de eerste vraag uiteraard ‘wie?’. Sommige bedrijven hebben hier procedures voor uitgewerkt en dat maakt de keuze eenvoudiger, want dan moet je die richtlijnen volgen. Wat als je geen procedures hebt? Kies je dan degene die er het laatste is bijgekomen, of de werknemer die je het meeste kost, of diegene waar je het minst tevreden over bent?

Je bedrijf zit in een dal. Je wil er zo snel mogelijk uit geraken, en bij voorkeur ook sterker. Wie van je mensen wil je aan je zijde tijdens dit moeilijke traject en wie kan jou hier het beste bij ondersteunen? Ondanks het feit dat je de knoop zo snel mogelijk wil doorhakken en dit achter de rug wil hebben, is paniekvoetbal echt geen goed idee. Denk op lange termijn. Starten met een sprint helpt je niet om een marathon uit te lopen.

Om te beslissen van wie je afscheid zal nemen, breng je best volgende zaken in kaart:

  • Welke functies zijn essentieel?
  • Welke vaardigheden heb je nodig?
  • Wie is complementair en werkt dus goed samen?
  • Wie is innovatief en denkt creatief mee over oplossingen?
  • Wie heeft ownership en wil het bedrijf helpen groeien?
  • Wie zijn key figuren in het bedrijf als de economie straks opnieuw aantrekt, wie heb ik nodig om de strijd mee aan te gaan?

Geen efficiënte oefening, maar wel zeer belangrijk. Jouw beslissing heeft rechtstreeks invloed op het succes of falen van je actieplan. Maak daarom een grondige workforce planning op. Vertaal je post-Covid bedrijfsstrategie en doelstellingen naar je menselijk kapitaal.

Daarnaast verdienen je werknemers het ook dat jij hier grondig bij stilstaat en een gerechtvaardigde beslissing neemt.

Hoe ontsla je werknemers omwille van het coronavirus?

Noem het een geluk bij een ongeluk, maar veel mensen hebben begrip voor de situatie. Breng dus een verhaal naar je werknemer. Geef uitleg over de reden van het ontslag en zorg dat de medewerker met zo weinig mogelijk vragen achterblijft. Wie weet komt je bedrijf er wel sneller door dan je denkt en wil je deze persoon terug aan boord brengen. Of wie weet wordt deze persoon ooit klant of leverancier. Als je bovenstaande grondig hebt uitgewerkt, dan heb je voor jezelf ook de mentale geruststelling dat je je keuze onderbouwd hebt gemaakt.

Heb jij moeite deze moeilijke oefening te maken en raak je er niet uit. Wij staan altijd klaar voor een goed gesprek. Mail vrijblijvend naar vraaghet@mens.be.