IT'S THE MOST WONDERFUL TIME OF THE YEAR

Hoe hou je je werknemers aan boord?

December is aangebroken. Eén van mijn favoriete maanden van het jaar. Een maand waarin Sinterklaas heel wat kinderharten blij maakt, waar de kerstversiering van onder het stof wordt gehaald en waarin mensen en families talrijk samenkomen. Gezelligheid troef, je ziet het zo al voor je, toch?

Het einde van het jaar is echter ook een periode om stil te staan bij je retentiebeleid. Retentie betekent ‘vasthouden in verschillende betekenissen, wegloop voorkomen’, of in MENSentaal: ‘je (goede!) medewerkers aan boord houden’.

Er zijn heel wat manieren om ervoor te zorgen dat je werknemers bij jou (willen) blijven werken. Denk aan goede arbeidsvoorwaarden, dicht bij huis kunnen werken… De zaken die je standaard terugvindt in elke uitgeschreven vacature. Maar anno 2017 en vooral in tijden van de war for talent is dat vaak niet meer voldoende om je medewerkers echt aan je bedrijf te binden. Een leuke werksfeer, toekomstperspectief én waardering op het werk spelen een erg belangrijke rol in dit verhaal. 

Niet alleen kinderen willen aan Sinterklaas vertellen wat hun wensen zijn, ook werknemers hebben graag eens een gesprek met hun leidinggevende om terug te blikken op het voorbije jaar. Het is als werkgever ook een ideale gelegenheid om te polsen naar hun verwachtingen voor het komende jaar én om je goede medewerkers te belonen voor hun prestaties van het voorbije jaar. En dat hoeft zich niet altijd te vertalen in een fikse loonopslag!

Toon waardering voor je medewerkers

Hoe kan je je werknemers belonen voor hun prestaties? We geven je enkele ideeën: een kerstdrink of een pakje onder de kerstboom doen het altijd goed, maar ook opleidingen, carrièrepaden, inspraak in het bedrijf … zorgen ervoor dat medewerkers in jouw bedrijf willen blijven werken. Die laatste opties bieden hen ook toekomstperspectieven. Zoek uit waarmee jij je medewerkers kan plezieren, want dit zal voor elk bedrijf en voor elke werknemer anders zijn.

Investeren in je retentiebeleid is slechts een kleine investering als je weet dat dit de arbeidsvreugde van je medewerkers sterk kan verhogen, en bijgevolg dus ook hun productiviteit!

Zin in een constructief gesprek over jouw retentiebeleid? Neem vrijblijvend contact op via vraaghet@mens.be.