GEZONDHEID OP HET (THUIS)WERK

Als werkgever je mensen thuis moeten laten werken, of erger nog, noodgedwongen op werkloosheid moeten zetten, is allesbehalve leuk. De fysieke contacten, een gezellige babbel tijdens de lunchpauze en de afterwork op vrijdag vallen weg … Kortom, de sfeer is niet dezelfde en je hebt als werkgever minder voeling met de gemoedstoestand van je medewerkers.

Laten we even stilstaan bij je medewerkers die nu thuis aan het werk zijn. Hebben ze de juiste tools ter beschikking om hun taken goed uit te voeren? Worden ze niet gek van de moeilijk combinatie werk, privé én vaak ook nog eens lesgeven aan hun kinderen. Want we spreken uit eigen ervaring als we zeggen dat dat geen cadeau is! En wat als het bedrijf terug opstart?

Heb aandacht voor de gezondheid van je medewerkers thuis

De voorbije weken zijn bijzonder stresserend geweest voor iedereen. De mentale gezondheid van onze medewerkers is op dit moment dan ook even belangrijk als de fysieke gezondheid. Denk maar aan mensen die thuis fulltime moeten blijven werken en ook nog eens parttime de rol van leerkracht moeten overnemen (respect!).

Gelukkig kan jij het voor je medewerkers op verschillende manieren wat draaglijker maken!

Tip 1: vraag eens vaker hoe het gaat

Toon aan je medewerkers dat je met hen begaan bent en bel hen regelmatig om te vragen hoe het met hen gaat. Focus je niet enkel op het werk, maar vraag zeker ook hoe ze deze periode op persoonlijk vlak ervaren. Kunnen ze hun werk ‘afsluiten’ nu ze thuis werken? Lukt het met de kinderen? Hebben ze bepaalde zorgen? Meer betrokkenheid tonen, zorgt voor meer motivatie bij je medewerkers en dat leidt tot meer productiviteit en meer werktevredenheid!

Tip 2: organiseer regelmatig een online call met het hele bedrijf

Plan zeker om de 2 of 3 weken een call in met het hele team. Vertel eerlijk hoe het met het bedrijf gaat, maar focus zeker ook op positieve aspecten: welke projecten lopen er nog, wie is bezig met wat, vertel welke nieuwe klanten alsnog werden binnengehaald … Doe dit bij voorkeur via een videocall, zodat iedereen elkaar ziet en er wat meer interactie kan zijn. Demp misschien wel alle microfoons, zodat er niet te veel chaos en achtergrondlawaai is. Wie iets wil zeggen of vragen, kan dit via de chat of door even in beeld zijn hand op te steken en zo het woord te vragen.

Tip 3: hou vinger aan de pols bij je team

Zeker voor grotere organisaties is het belangrijk dat elk team zijn dynamiek behoudt. Overleg regelmatig met je eigen team via een videocall, bij voorkeur aan het begin van elke nieuwe werkweek. Zo kan je dan bespreken wat er van wie wordt verwacht. De week afsluiten kan dan weer met een e-peritiefje. Dat zorgt voor een betere teamsfeer en een weekendgevoel!

Tip 4: geef je medewerkers de nodige vrijheid

Een wederzijds vertrouwen en engagement is belangrijk bij thuiswerk. Geef je werknemer dan ook het voordeel van de twijfel en de nodige vrijheid om zich te bewijzen. Zo creëer je een autonoom en productief team. Vraag je ook af of het haalbaar is wat je van de medewerker verwacht, en vraag ook of hij zijn taken en deadlines zelf haalbaar vindt. Hou rekening met de thuissituatie en pas het takenpakket eventueel wat aan. Zo kan een alleenstaande ouder bijvoorbeeld heel moeilijk de hele dag aan de telefoon hangen zolang de scholen gesloten blijven.

Tip 5: focus op begeleiding, niet op controle

Loslaten is soms moeilijk, maar iedereen heeft er baat bij, zowel jij als je werknemers. Probeer eerder een begeleidende rol op te nemen in plaats van een controlerende. Denk na over wat ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen uitvoeren en wees bereikbaar. Plan feedbackmomenten in en vraag zelf ook naar feedback.

En last but not least, laat je medewerkers nu al weten dat de terugkeer naar kantoor zeker gevierd zal worden! Organiseer bijvoorbeeld een ontbijt om de eerste dag weer te starten en praat even bij. Zo heeft het hele team iets om naar uit te kijken!

Zo zouden we nog een tijdje kunnen doorgaan, maar naast tips geven zijn we bij MENS ook heel sterk in de uitwerking van een doorgedreven HR-beleid. Contacteer ons vrijblijvend via vraaghet@mens.be en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.