De kracht van de voorbereiding en vraag...

 

2019 staat al achter de hoek te piepen. Het ideale moment om terug te blikken op het voorbije jaar. Voor mij persoonlijk een jaar vol verandering, een nieuwe job boordevol uitdaging, maar ook een aantal nieuwe skills.

In 2018 ontdekte ik de kracht van een goede voorbereiding, en het stellen van de juiste vraag. Beide van enorm belang voor elke ontmoeting op de werkvloer, van vergadering tot onderonsje. Hieronder een aantal tips om het beste uit je vergaderingen te halen.

 

Voorbereiding: hoe pak ik dat aan?

Dat een goede voorbereiding belangrijk is, staat buiten kijf. Maar om dat in de praktijk om te zetten is vaak een ander paar mouwen.

  • Reserveer daarom altijd een plaatsje in je agenda, om een vergadering grondig voor te bereiden. Stel jezelf een aantal vragen. “Wat is het doel van deze vergadering?” “Welke info moet ik zeker oppikken?” “Welke topics moet ik zelf aan bod brengen?”…
  • Noteer ook die zaken die voor jou van belang zijn en zorg ervoor dat ze allemaal afgestipt zijn na de vergadering. Niets is zo vervelend als na een gesprek of vergadering, nog een hele rits vragen te moeten stellen.

 

De juiste vraag op de juiste plaats

Nu je een goeie voorbereiding bij de hand hebt, kan je aan de slag. Maar ook met de juiste voorbereiding, kan je de verkeerde info uit een vergadering halen. Een grote valkuil is het hebben van veronderstellingen. Dit zijn zeg maar de “gemakkelijke gedachtes”. Iedereen denkt vanuit zijn eigen perspectief. Hierdoor kan wat jij denkt na een vergadering, volledig anders zijn dan wat je tegenpartij bedoelde.

  • Durf jezelf dus eens kritisch te bekijken. Heb ik dit wel juist begrepen? Is dit wel wat de persoon aan de andere kant van de tafel bedoelde?
  • Twijfel je hieraan, stel dan simpelweg de vraag. De kracht zit hem niet in het stellen van de vraag, maar juist in het vinden van de moed om ze te stellen.
  • Vat tussendoor kort samen, om zeker te zijn dat je op dezelfde golflengte zit.
  • Vergeet ook niet om de zaken te benoemen zoals ze zijn. Wat voor jou logisch lijkt, kan volledig nieuwe info zijn voor je gesprekspartner. Wees dus steeds duidelijk en transparant, en laat ook voor je gesprekspartner de ruimte voor vragen.
  • Regelmatig aftoetsen of je verhaal nog duidelijk is, zorgt ervoor dat ook jouw boodschap correct word overgebracht.

 

Meer weten over onze aanpak?

Contacteer MENS.

www.mens.be

28.12.2018 Dagmar De Naghel - MENS