DAG VAN DE CREATIVITEIT: CREATIEF SOLLICITEREN

Vandaag vieren we de dag van de creativiteit. En creatief zijn we met z’n allen de voorbije weken, nu we plots thuis moeten werken met kinderen in de buurt, klanten nog steeds op hetzelfde kwaliteitsniveau moeten blijven bedienen vanop een afstand, veiling in contact proberen te blijven met vrienden en familie …

We proberen toekomstgericht op zoek te gaan naar de beste (creatieve) oplossingen. En dat geldt ook voor solliciteren in tijden van crisis!

Pas je aan en doe het digitaal

Nu solliciteren in de huidige context vraagt net dat beetje meer creativiteit dan voorheen. Een aantal sectoren zetten hun openstaande vacatures noodgedwongen on hold, maar er zijn best nog veel bedrijven die hun aanwervingsstrategie voortzetten. Er is dus helemaal geen reden om te stoppen met sollicteren.

Uiteraard kunnen er geen ‘echte’ ontmoetingen meer plaatsvinden, maar heel wat bedrijven schakelden al over op digitale alternatieven, zoals Zoom, Microsoft Teams, Google Hangouts … Wij voorspellen dat de eerste sollicitatiegesprekken nog lange tijd via deze kanalen zullen verlopen, want de maatregelen zullen niet van de ene dag op de andere worden opgeheven. Het is dus zeker interessant om je hier even in te verdiepen.

Hoe bereid je je voor op een digitaal sollicitatiegesprek?

Eigenlijk komt een digitaal interview op veel vlakken overeen met een gewoon gesprek. Ook via een scherm bepalen jouw setting, je voorkomen en je houding de eerste indruk die de recruiter van je vormt.

Zo creëer je een aangename setting

Niets zo vervelend als een slechte beeldkwaliteit of gestuntel met de microfoon. Bereid je dus wat voor:

  • Zorg voor een aangename lichtinval en vlotte internetverbinding.
  • Beperk afleidingen (kinderen, huisdieren, tv, radio …) tot een minimum.
  • Ruim alles wat te zien is op de achtergrond op, zodat het er netjes uitziet.
  • Zet je telefoon op stil en sluit je mailbox even af.
  • Doe een test: probeer met een vriend of vriendin even een digitaal gesprek te voeren via het afgesproken kanaal, zodat je zeker bent dat je camera en microfoon goed werken.

Verzorg je voorkomen 

Neem een douche en trek de kledij aan die je voor een normaal gesprek zou uitkiezen. Een professionele uitstraling is superbelangrijk! En je weet immers nooit dat je even moet rechtstaan en je joggingbroek plots toch in beeld komt.

Let op je houding 

Naast de setting en je persoonlijke voorkomen, is ook lichaamstaal en je houding van essentieel belang. Maak dus voldoende oogcontact en reageer met actieve lichaamstaal. Zo weet je gesprekspartner dat je echt aan het luisteren bent en aandacht hebt voor wat hij of zij zegt. Afleidingen die het gesprek verstoren, kan je dus maar beter vermijden.

Neem ook een notitieblok en pen bij de hand, zodat je notities kunt maken indien nodig of gewenst. En tot slot, bereid je voor door de bedrijfswebsite te bekijken en je gesprekspartner alvast even op te zoeken op LinkedIn.

Wat bij technische problemen?

Ondervind je tijdens het interview helaas toch wat technische problemen? Verwittig je gesprekspartner dan onmiddellijk via de telefoon. Plan, indien nodig, een nieuwe afspraak in. Word je tijdens het gesprek onverwacht gestoord door een huisgenoot, lawaai of kinderen, excuseer je dan gewoon. We zitten tenslotte allemaal in dezelfde situatie en hebben begrip voor elkaar.

MENS wenst je heel veel succes in je zoektocht naar je nieuwe uitdaging. Bekijk ook snel even onze vacatures, misschien zit er wel iets tussen voor jou!